رژیم مخصوص معتادان به کربوهیدرات‌ها

دکتر راشل اف. هلر و دکتر ریچارد اف. هلر

 
 
   
 

مقدمه
هلرها معتقدند میلیون‌ها نفر به این دلیل اضافه وزن پیدا می‌کنند که از نوعی عدم تعادل فیزیولوژیکی به نام اعتیاد به کربوهیدرات رنج می‌برند. تئوری هلرها این است که بدن معتادان به کربوهیدرات‌ها ظرف چند دقیقه پس از مصرف کربوهیدرات، خیلی بیشتر از حد لزوم انسولین آزاد می‌کند. این انسولین اضافی در کار جذب گلوکز اختلال به وجود می‌آورد و در نتیجه بدن علائم گرسنگی می‌فرستد. مغز از دریافت علائمی که حاکی از سیر شدن بدن باشد عاجز می‌ماند بنابراین در فرد احساس گرسنگی ایجاد می‌کند. بعضی از متعادان به کربوهیدرات‌ها مجدداً حداکثر ظرف دو ساعت چنان گرسنه می‌شوند که انگار اصلاً هیچ وقت چیزی نخورده‌اند (و دلشان معمولاً شیرینی و شکلات یا مواد نشاسته‌ای می‌خواهد.) هلرها می‌گویند بعضی از علائم اعتیاد به کربوهیدرات عبارتند از: رفتن متناوب فکر به‌سوی و تمرکز آن روی خوردن، سیری‌ناپذیری، احساس خستگی و فرسودگی مزمن، همراه با اضطراب عصبانیت و بالا رفتن تحریک‌پذیری عواطف.

بر عکس سایر رژیم‌های ضد کربوهیدرات، هلرها معتقدند این که چند گرم کربوهیدرات خورده شود چندان مهم نیست، مهم تناوب و فاصله بین هر بار خوردن است. آن‌ها می‌گویند خوردن مقدار زیادی بین غذا و ته‌بندیهای مکرر باعث آزاد شدن انسولین می‌شود که بدن را به ذخیره کردن چربی‌ها وا می‌دارد و احساس گرسنگی بیشتر را سبب می‌گردد- البته این به‌شرطی است که فرد به مصرف کربوهیدرات‌ها معتاد شده باشد. مؤلفان این رژیم معتقدند که هر کس کربوهیدرات می‌خورد معتاد به آن محسوب نمی‌شود و لذا این رژیم مخصوص معتادان به کربوهیدرات است و برای دیگران مناسب نیست.

برنامه غذا خوردن
به طور کلی در این برنامه توزین و شمارش وجود ندارد و مصرف غذاهای پرطرفدار (حتی کیک و بستنی اگر دوست داشته باشید) هم مجاز است و اگر چه وعده‌های غذایی نمونه ارائه می‌کند ولی فقط برای راهنمایی است و اجباری در کار نیست. شما می‌توانید با استفاده از راهنمای غذایی معتادان به کربوهیدرات‌ها و عده‌های غذای خود را خودتان تنظیم کنید.

رژیم این برنامه با یک طرح ورودی آغاز می‌شود که در آن روزانه دو وعده «غذای تکمیلی» و یک وعده «غذای پاداش» وجود دارد. وعده‌های تکمیلی باید از غذاهایی باشد که کم‌کربوهیدرات هستند (میوه مجاز نیست) و به طور متوسط بین 75 تا 100 گرم گوشت، ماهی یا مرغ و یا 50 گرم پنیر و دو فنجان سالاد بقیه مواد آن را تشکیل دهد. وعده غذای پاداش غذای مختصری است مشتمل بر موادی که شما از خوردن آن‌ها لذت می‌برید. این وعده باید خیلی کم باشد ولی نوع مواد آن به میل شما بستگی دارد.

پس از تکمیل کردن طرح ورودی به مدت یک هفته، باید خود را وزن کنید و مقدار وزن شما تعیین‌کننده برنامه بعدی شما خواهد بود (چهار برنامه مختلف وجود دارد) این برنامه‌ها هم فرق زیادی با طرح ورودی ندارند، فقط گاهی یک ته‌بندی مختصر یا یک سالاد به آن اضافه شده است. دو تا از مقررات این رژیم عبارتند از: هیچ غذایی بجز آنچه در برنامه شما آمده نباید بخورید و وعده‌های غذا باید به فاصله یک ساعت از یکدیگر صرف شوند.

ورزش در کجای این رژیم می‌گنجد؟
هلرها می‌گویند فعالیت داشتن از اجزای اصلی رژیم لاغری آن‌ها نیست و لذا جای کمی برای ورزش در این رژیم منظور شده است. ضمن این که هلرها رژیم‌گیرندگان را تشویق می‌کنند که برای حفظ سلامتی خود و سرحال بودن ورزش کنند، تذکر می‌دهند که ورزش موجب تسریع رسیدن به اهداف برنامه نخواهد شد.

مزایا
در این رژیم هیچ اندازه‌گیری خاص وجود ندارد و دست شما برای تنظیم برنامه‌ها مطابق سلیقه خودتان باز است و در نتیجه می‌توانید غذاهایی را بخورید که بیشتر دوست دارید. هر چند تعدادی دستور طبخ ضمیمه برنامه شده ولی تهیه مواد و پختن غذاها بسیار ساده است. رژیم هلرها، اعم از آن که طبق ادعای خودشان رژیمی مبتنی بر اصول علمی باشد یا نباشد، چنین به نظر می‌رسد که به خیلی‌ها کمک کرده تا جلوی شهوت خود به خوردن و دائماً گرسنه بودن را بگیرند.

معایب
اگر شما طبق تعریفی که هلرها از اعتیاد به کربوهیدرات کرده‌اند، معتاد به این مواد نباشید این رژیم برای شما مناسب نخواهد بود. وعده غذای پاداش شاید برای بعضی‌ها فکر خوبی باشد ولی طبع آزاد این وعده ممکن است باعث لغزش عده‌ای شود که پرخوری کنند. نگرانی دیگر از ممنوعیت هر جور خوردن بجر آنچه در برنامه آمده است می‌باشد زیرا در این صورت اگر کسی انرژی کافی در خود احساس نکند طبعاً هیچ فعالیتی نخواهد کرد. یک نکته دیگر در مورد این رژیم و فلسفه آن این است که بسیاری از علایمی که هلرها در معتادان به کربوهیدرات مطرح می‌کنند شبیه به علایم خوردن‌های عاطفی می‌باشد بنابراین بسیار مهم است که اگر کسی می‌خواهد این رژیم را دنبال کند این کار را صرفاً بنا بر دلایل جسمانی نکند بلکه اول به فکر چاره برای مسائل عاطفی خود باشد.

برای چه کسی مناسب است؟
این رژیم برای کسانی مناسب است که خیلی نیاز ندارند به آن‌ها گفته شود دقیقاً چه بکنند و خودشان می‌توانند منوی غذای خود را آماده کنند. همچنین برای کسانی هم که اهل ته‌بندی‌های مکرر نیستند و با سه وعده غذا می‌توانند سر کنند مناسب می‌باشد. اگر شما خیلی اضافه وزن دارید و باید یک رژیم سفت و سخت بگیرید این رژیم توصیه نمی‌شود. ولی اگر فقط به کمی کمک نیاز دارید تا به غذا خوردن خود سروسامانی بدهید و از تهیه دو وعده غذای سالم در روز لذت می‌برید رژیم حاضر می‌تواند انتخاب قابل قبولی باشد.

www.carbohydrateaddicts.com

 
 
 
 
 
 
 
رژیم‌های غذایی معروف
کاهش وزن با شستشوی مغزی
آزمون‌های مرتبط            
تعیین وقت
 
 
 
© Copyright 2009 Ravanyar Clinic. All Rights Reserved.