آيا پول مي‌تواند شادکامي به ارمغان آورد؟

 
 
  آيا ثروتمندان شادتر از کساني هستند که پول ندارند؟ براساس يک مطالعه پژوهشي که اخيراً درباره پول و روان‌شناسي صورت گرفته، پاسخ اين سوال مثبت است. البته روان‌شناساني که اين مطالعه را انجام داده‌اند همچنين گفته‌اند که ثروت روان‌شناختي اهميت بيشتري از ثروت مادّي دارد. دکتر اد دينر از دانشگاه ايلي نويز و پسرش دکتر رابرت بيسواس- دينر از مرکز روان‌شناسي کاربردي در ميلواکي دو تن از خبره‌ترين روان‌شناسان جهان در موضوع شادکامي هستند. آن‌ها تاثيرات ثروت مادّي بر روي شادکامي را مورد مطالعه قرار داده و يافته‌هاي خود را در صد و هفدهمين کنگره سالانه انجمن روان‌شناسي آمريکا ارائه کردند.

 دکتر دينر مي‌گويد: «مردم بايد از دام تأکيد بيش از حدس بر روي منابع مادّي بپرهيزند و مجموعه کاملي از منابع را در نظر بگيرند. اين به آن‌ها کمک مي‌کند که با شرايط سخت و دشوار بهتر کنار آيند.» به گفته دکتر دينر «مجموعة کامل منابع» شامل ثروت مادّي و ثروت روان‌شناختي است.
 اين روان‌شناسان به مطالعه‌اي استناد کردند که نشان مي‌داد افرادي که گفته‌اند ميزان رضايتشان از زندگي در سطح بالايي قرار دارد، داراي درآمد بيشتري بوده‌اند امّا اين مطالعه، همچنين نشان مي‌دهد که حقوق و درآمد بيشتر به معني اين نيست که آن‌ها احساس شادکامي بيشتري در زندگي روزمره دارند. به عبارت ديگر، درآمد بيشتر به نسبت ساير عوامل، ارتباط مستقيم بيشتري با احساس قوي‌تر شادکامي داشته است.

 به گفته دينر اين ممکن است کساني را که براي مدت‌هاي طولاني شنيده‌اند که پول خوشبختي نمي‌آورد، متعجب سازد. او مي‌گويد «پول چيزي است که براي اغلب مردم مطلوبيت زيادي دارد و آن‌ها در بيشتر ساعت‌هاي بيداري خود به دنبال آن هستند. بنابراين، تعجب‌آور است اگر هنگامي که از مردم خواسته مي‌شود زندگيشان را ارزيابي کنند، پول در آوردن بيشتر هيچ اثري نداشته باشد.»

 با وجود اين، در بعضي موارد، پول مي‌تواند باعث ناخشنودي و اضطراب گردد.
ميزان رضايت زندگي تحت تأثير حقوق و درآمد است امّا تنها تا حدّ مشخصي. به گفتة دکتر دينر «ما اساساً دو نوع خوشبختي و رونق داريم: اقتصادي و روان‌شناختي. من نمي‌دانم کداميک بهتر از ديگري است. امّا آنچه يافته‌ايم اين است که با وجودي که پول ممکن است قادر باشد زندگي راحت‌تري را براي افراد به ارمغان آورد امّا لزوماً در لحظات لذت‌بخش زندگي که از انجام فعاليت و معاشرت با مردم به دست مي‌آيد نه از کالاهاي مادّي و تجملات، دخالتي ندارد.»
 مردم براي افزايش احساس شادکامي خود نياز دارند که با افراد مورد علاقه‌شان وقت بگذرانند و به دنبال تجربيات زندگي که احساس خوشايندي در آن‌ها به وجود مي‌آورند باشند. رضايت زندگي به خريد کالاهاي مادّي يا سرمايه‌گذاري مادّي براي توليد ثروت بيشتر ارتباط ندارد... بلکه به صرف وقت با مردم و انجام فعاليت‌هاي جالب، تفريحي و چالش برانگيز مربوط است.
 با وجودي که ثروت مادّي مي‌تواند مردم را خوشحال کند امّا چيزي که در لحظات دشوار زندگي به طور واقعي به درد مي‌خورد، پشتيباني ديگران، شوخ‌طبعي، دعا و يادگيري مهارت‌هاي انطباقي جديد است. پول کمک مي‌کند امّا نمي‌تواند تمام مشکلات و مصائب زندگي را تسکين بخشد. به گفته دکتر بيسواس دينر «وفق‌پذيري با رويدادهاي خوب و بد، بخشي از ثروت روان‌شناختي ماست زيرا به ما کمک مي‌کند که در زندگي پيش رويم.»

 پول مي‌تواند شادکامي به ارمغان آورد ... امّا نمي‌تواند رضايت زندگي را در طولاني مدّت و به صورت پايدار حفظ کند. و گاهي ثروت مادّي به اضطراب و افسردگي مي‌انجامد، به ويژه هنگامي که مسأله خيانت در زناشويي مطرح باشد.

ترجمه: کلينيک الکترونيکي روان‌يار

 منبع

 * "Can Money Buy Happiness", Laurie Pawlik-Kienlen, Jan 20. 2010, http://psychology.suite101.com

 
     
 

:نظر خود را در مورد اين مطلب اعلام نماييد
( 40  رای )
 
بی استفاده کم استفاده متوسط مفید خيلی مفید
 
     
 
 
   
 
 
© Copyright 2009 Ravanyar Clinic. All Rights Reserved.